Andra konster

Denna sida innehåller inga Återgubbar utan är avsedd för annat som jag tycker är roligt att visa. Vissa av konstigheterna är gjorda av andra, mej närstående konstmakare, och i några har jag själv varit inblandad.

Det här galleriet har inget tema och saknar ordning, men det kan man väl tillåta sig.

Ursoppan, Urbilden och Urverket

Det första verket heter Urverket. Det kom till genom att jag gick länge och glodde på en av Hanna Nilssons bilder och plötsligen såg jag vad den visade, nämligen Skapelsen, de första sekunderna när tiden exploderade i en soppa av materia. Ursoppan ville jag att målningen skulle heta. Såhär beskrev jag den:

“I början, innan något fanns, var det tyst och mörkt. Det hade varit så mycket länge, ja faktiskt alltid. Men det var det ingen som visste, eftersom det inte fanns några öron och inga ögon.

Det fanns egentligen bara tid. Tid hade det alltid funnits.

Men så började Gudarna tycka att detta var tråkigt så dom petade några hål i tiden. Ut ur hålen pyste besynnerliga små Pluttar som genast såg sig om och då fick syn på andra små Pluttar. Det pyste ur allt fler hål och Pluttarna blev glada över att få sällskap. Detta ledde till att de gjorde nya Pluttar som i sin tur gjorde ännu flera Pluttar. Och så höll det på i miljarder år.

Denna soppa av liv, som vi ser i Urbilden, döpte gudarna till Ursoppan. Långt senare, på 2020-talet, kallade faktiskt forskarna detta för Ursoppan. Utan att de hade läst om gudarna.

Det forskarna inte vet är att det spelades pampig musik, det s k Urverket, i samband med att soppan började pysa. Eftersom det inte fanns några öron, så var det ingen som hörde musiken. Men musiken finns inbyggd i bilden och gudarna väntar nu på att någon händig musikhantverkare skall peta hål i bilden och förlösa Urverket, ett pampigt stycke för fjorton överstyrda elgitarrer, massor med olika sorters slagverksinstrument, nästan hundra stråkar och så några blockflöjter.”

Jag fick inte tag i gitarrer, slagverk, stråkar och blockflöjter. Däremot frågade jag min gamle kompis, den utmärkte musikern Lars Bejmar, om han kunde göra musik till Urverket. Och det kunde han. Och Martin Nilsson, som kan mycket om video, satte samman bild, musik och några texter till ett videoverk.

Alltså:

Tryck på länken, skruva upp högtalarna och kör!  Urverket.